Oversigt:
– Nordvestnyt den 29-9-2012.
– Lektørudtalelse af Søren Brunbech – oktober 2012.
– Musikeren december 2012 af Peter Kragh-Jacobsen.
– JazzSpecial “Trommerne fortæller” af Ole Matthiessen – december 2012.
– Italienske “DRUMSET Mag” – af Luca Luciano, Napoli.
…………………………………………………………………………………………………………………………
Nordvestnyt den 29-9-2012.
Avisen Nordvestnyt bragte lørdag den 29. september 2012 to hel-sider med omtale af bogen og manden bag denne.
Samt om en af de i bogen nævnte “trommemagere” der huserede i Holbæk – “Calo Musikvarer”.
Fotos fra artiklen kan ses:
http://www.nordvestnyt.dk/artikel/173512:Holbaek–Trommehistorie-for-foerste-gangFacebook
https://www.facebook.com/DanskeTrommer
Trommeslageren DK
http://www.trommeslageren.dk/index.php?id=817
……………………………………………………………………………………………………………………..
Materialevurderinger – uge 2012/46 (side 75 af 151)
Lektørudtalelse (12/46) 2 958 573 3 (V)
Andersen, Erik F.: Danske trommer / forfatter: Erik F. Andersen. – Erik F. Andersen. – 207 sider. – DK 78.248
Anvendelse/målgruppe/niveau
Især for udøvende og tidligere trommeslagere, men den præsentable tromme bog kan nok også i et vist omfang blive efterspurgt af andre musikinteresserede.
Beskrivelse
Erik F. Andersen, der selv er trommeslager og jazzmusiker på amatørplan, har sat sig for at opspore producenter af danske trommer i første del af 1900-tallet for, at dokumentere et håndværk der for længst er borte. Hans vigtigste kilde er medlemsblade fra Dansk Musiker Forbund, som han har gennembladret i perioden 1900-1950, suppleret med diverse scrapbøger og kataloger.
Det er især trommer og trommetilbehør fra periodens største producenter “Madsen”, “LWAR” og “Calo” der bliver præsenteret gennem et stort antal afbildninger fra kataloger og annoncer, og med masser af billeder af trommerne, der kommer godt til deres ret, i det store format.
Sammenligning
Det er den første bog om de danske trommemagere. Musikhistorisk Museum har også udgivet bøger om fremstillingen af enkelte instrumenter, bl.a. Dorthe Falcon Møller Det danske klaver -fra piano til forte, 2006.
Samlet konklusion
En bog, især for trommenørder, der opsporer og præsenterer danske trommeproducenter og deres produkter fra første del af 1900-tallet, med masser af afbildninger, i et indbydende layout.
Søren Brunbech
DBC~
…………………………………………………………………………………………………………………………..
DMF – ”Musikeren december 2012”
DANSKE TROMMER
Af Peter Kragh-Jacobsen
Erik F. Andersen har skrevet en bog om dansk trommehistorie, som ikke kun er for trommetosser.
Der er bøger, som er for fagfolk/nørder, og bøger, som henvender sig til det brede publikum.
Erik F. Andersens ”Danske trommer – historien om danske trommemagere i perioden 1900-1950” er begge dele.
Jeg mindes ikke tidligere at have læst et stykke faglitteratur om så smalt et emne, som alligevel rammer så bredt.
Det var egentlig opdagelsen af en lokal trommefabrikation i hjembyen Holbæk i årene under og efter 2. verdenskrig, der satte forfatteren i gang med projektet.
Det er kommet helt bag på mig, at der blev fabrikeret trommer i Holbæk, men den historie – historien om musikeren, kapelmesteren og butiksindehaveren Poul Camillo Jensen og hans Calo-trommer – har den gamle (jazz)trommeslager Erik F. Andersen gravet frem, ligesom beretningerne om de gamle danske trommemærker Madsen, L-War og Schou mm., som jeg til gengæld godt kendte i forvejen, men ikke historierne bag.
Dem har forfatteren snuset op med en ihærdighed, vedholdenhed og systematik, som gennemsyrer hele projektet.
Resultatet er en flot bog – også når det gælder opsætning, disponering og billedside. En rigtig ”coffeetable bog”.
Billedsiden dokumenterer fornemt instrumenter samt datidens musikere og orkestre.
Gamle billeder er sat op mod nye på en måde, så de tilsammen udgør en flot dokumentation.
Jeg ved, at en kreds af personer har tilskyndet Andersen til at fuldføre sit projekt, når han undervejs har været ved at miste pusten.
Tak for det, for som fagmand bedømmer jeg bogen som meget vigtig for vores fag. Som en bog, der med tiden kan blive et samlerobjekt.
”Den bog vil jeg eje,” vil man sige blandt trommefolk. Den vil blive et klenodie ligesom gamle trommer.
De trommer, Erik F. Andersen har vakt til live med sin bog.
Erik F. Andersen: ”Danske Trommer – Historien om danske trommemagere i perioden 1900-1950”.
200 sider, vejl. udsalgspris 349 kr.
Eget forlag.
………………………………………………………………………………………………………………………………..
Jazz Special dec. 2012 JAZZLIT – Ole Matthiessen
Trommerne fortæller – et stykke dansk kulturhistorie
Forfatteren til denne bog er også kendt som EFA, gennem mange år dynamo i jazzlivet i Holbæk, i starten af 1960erne meget aktiv som trommeslager i Vingården sammen med bl.a. Finn Mickelborg, Ted Joans og Earl Hines, ligesom han er periode var med i Contemporary Jazz Quartet og Per Aage Brandts Trio.
Når man som jeg har bevæget sig rundt i det danske jazzlandskab i snart 50 år, er det ikke hver dag, man får sig en eyeopener. Det var faktisk tilfældet med denne bogudgivelse, som handler om de danske instrumentmagere, som i første halvdel af forrige århundrede forsynede danske trommeslagere og janitsharer med instrumenter. Det gjaldt både i militær-, symfoni-, danse- og jazzorkestre.
Trommerne går selvfølgelig langt tilbage i historien, både i europæisk, østlig og afrikansk musik, men netop perioden 1900-1950 er særlig interessant, for det er i løbet af netop disse år, at det moderne trommesæt bliver skabt, og dansk jazz finder sin egen identitet.
Dette er et stykke dansk kulturhistorie, som aldrig tidligere er blevet belyst. En tid, hvor man havde nogle århundredlange egne traditioner for at bygge trommer samtidig med, at populærmusikken ændrede sig, og det var svært, eller i bedste tilfælde dyrt, at importere trommer udefra, hvad enten det skyldtes Valutacentralens restriktioner i 1920erne og 30erne, eller tiden under anden verdenskrig. I 1950erne blev det nemmere at anskaffe sig udenlandske trommesæt, hvilket bl.a. medførte at dette særlige danske kunsthåndværk forsvandt, efterhånden som de danske trommemagere døde eller lukkede værkstederne. Her er en gennemgang af nogle af de vigtigste, for mig indtil nu ukendte navne som Madsen, L-War og Calo. Eller instrumentdele som low-boy, rævesaks, low-sock, Flemming-maskine, Charleston- og Hot-bækkener, Viktoria Trædeapparat osv.
Denne bog er en form for grundforskning, hvor det mærkes, at forfatteren har stor erfaring i at indsamle relevante oplysninger fra mange forskellige kilder og præsentere dem på en overskuelig måde.
I betragtning af, hvor nørdet det er, er teksten let læselig, og bogen flot produceret og indbydende illustreret med et fornemt billedmateriale. Dette er kun introduktionen til historien om de danske trommer.
Men i dette i pionerarbejde savner man nogle flere informationer om hvordan de danske trommer var at spille på, hvordan de lød, fortalt af nogle af de veteraner, som har spillet på dem, evt. med pladehenvisninger.
Danske trommer er i dag et eftertragtet samlerobjekt for en lille eksklusiv kreds, som denne bog utvivlsomt vil være med til at udvide. Den oplagte julegaveide, hvis man har en trommeslager i familien. Så er der fred i juledagene.
Ole Matthiessen
Erik F. Andersen: DANSKE TROMMER 1900 – 1950 – HISTORIEN OM DANSKE TROMMEMAGERE. 200 S., kr.349,-. Eget forlag 2012. Læs mere på hjemmesiden: www.dansketrommer.dk. .-
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Af Luca Luciano – februar 2013:
Det Italienske trommemagasin ” DRUMSET Mag ”
Danske Trommer
Di Erik F Andersen
Il vintage come mezzo per allargare gli orizzonti della nostra curiosità qualche volta richiede un piccolo sforzo. In questo caso il libro di Erik F. Andersen richiede amore per l’argomento perché si tratta di un testo in danese. Ma è amore ben ripagato da un’edizione di lusso con copertina rigida e più di 200 pagine, non solo per il vestito, ma per il portato storico di tamburi che difficilmente vedremmo. Con pazienza e l’ausilio di un traduttore preso dal web le informazioni sono mediamente ricostruibili, ma le immagini, sia d’insieme che di preziosi dettagli, basterebbero da sole a raccontare l’evoluzione dei tamburi di un paese lontano dall’Italia, in un periodo compreso fra il 1900 e il 1950. In quegli anni, attraversati da due guerre mondiali, le importazioni in Danimarca erano molto complicate, e i vari costruttori si misero all’opera per sopperire alla richiesta di tamburi del nascente strumento. Così lo spirito di ricerca dell’autore, nel mettere ordine fra nomi, brevetti e cataloghi scopre che quasi sicuramente il primo tamburo in materiale acrilico e trasparente è proprio danese e risale al 1935. In conclusione, anche se la lingua può sembrare un scoglio, un pizzico di buona volontà, un minimo di confidenza con la tecnologia informatica, e vedrete che le immagini, le didascalie, e l’ottima presentazione delle informazioni vi guideranno verso il vintage dell’Europa del Nord.
Vosionate il volume al sito www.dansketrommer.dk
………………………………………………………………………………………………………………………….